جهت ارسال سوال باید عضو سایت باشید . برای عضویت اینجا را کلیک کنید.
پاسخ دهی به سوال شما منوط به پرداخت مبلغی بین 15 تا 20 هزار تومان می باشد. که این مبلغ بر اساس حجم سوال شما محاسبه و اعلام میگردد.
جهت شارژ حساب خود اینجا را کلیک کنید.
سوال : زمینی کشاورزی دارای اسناد اصلاحات ارضی در ادارۀ ثبت از ماترک یک متوفی میباشد
آیا احدی از وراث با هرمقدار سهم، به تنهایی میتواند درخواست سند کند؟
در غیر اینصورت حداقل سهم وراث برای درخواست سند چقدر است؟
مراحل اقدام تا قبل از ارائۀ احتمالی دادخواست قضایی چگونه است ؟
باتشکر
پاسخ : باسلام دوست محترم نحوه انتقال سند به نام وراث مطابق قانون به شرح ذیل می باشد
ـ ثبت ملک به نام وراث در دفتر املاک
ماده 105 آییننامه قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1317 با اصلاحات بعدی مقرر میدارد:
«در مورد انتقال ملک به ورثه باید بعد از احراز انحصار وراثت و سمت ورثه نسبت به مورث خلاصه مفاد و شماره گواهینامه دادگاه راجع به حصر وراثت در ملاحظات دفتر قید و در زیر ثبت اولیه ملک به نام وراث نسبت به سهام آنها ثبت شود و چنانچه مالک پس از خاتمه جریان ثبتی و قبل از ثبت ملک در دفتر املاک فوت شود ملک را طبق مقررات به نام وراث با قید انتقال از مورث متوفی با داشتن گواهی حصر وراثت و توافق در سهمالارث ثبت نمایند و دیگر ثبت ملک مستقلاً به نام مورث لازم نخواهد بود.»
ماده 299 ق.ا.ح. مصوب 1319 نیز بیان میدارد؛ «ترتیب صدور سند مالکیت به نام ورثه یا موصیûله نسبت به اموال غیرمنقول که به نام مورث ثبت شده است در آییننامه وزارت دادگستری معین میشود.» در ماده 374 همین قانون آمده است: «در صورتی که ورثه بخواهند ملک غیرمنقولی که به نام مورث ثبت شده است به نام آنها ثبت گردد باید تصدیق انحصار وراثت یا رونوشت گواهی شده آن را که مشتمل بر تعیین سهام باشد به اداره ثبت تسلیم نمایند.»
ماده یک آییننامه راجع به ماده 299 ق. ا.ح. مصوب 1322 وزارت دادگستری میگوید: «در موقعی که از طرف ورثه یا موصیûله یا وصیِ بر اموال درخواست شود ملکی که در دفتر املاک به نام مورث ثبت شده است به نام ورثه یا موصیûله یا به عنوان وصیت ثبت گردد، به ترتیبی که در مواد بعد مذکور است رفتار خواهد شد.»
در ماده 2 آییننامه فوقالاشعار نیز آمده است: «هرگاه در ورقه انحصار وراثت که به اداره ثبت اسناد و املاک داده میشود عده ورثه و سهام هر یک از آنها معین شده و وصیتنامه نیز که مطابق ق.ا.ح. بتوان به آن ترتیب اثر داد به اداره ثبت تسلیم نشده و قبلاً هم وصیتی ثبت نشده باشد حصه هر یک از ورثه از ملک به طریقی که در تصدیق انحصار وراثت معین شده یا بین ورثه مذکور در تصدیق انحصار وراثت توافق حاصل شده باشد ثبت میشود.»
و همچنین ماده 3 آییننامه مذکور اظهار میدارد: «اگر کسی به عنوان ادعای وراثت یا به عنوان اعتراض به تصدیق انحصار وراثت در دادگاه اقامه دعوی کرده باشد باید قبل از آنکه ملک به نام ورثه ثبت شود تصدیقی از دادگاه حاکی از اقامه دعوی گرفته به اداره ثبت تسلیم نماید. در این صورت ثبت ملک به نام ورثه تا معلوم شدن نتیجه نهایی ادعا، توقیف خواهد شد.» که با تصویب قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1348 و 1366 به ترتیب مواد 194 و 35 علاوه بر لزوم ارائه تصدیق انحصار وراثت، تسلیم گواهینامه واریز مالیات بر ارث نیز جهت ثبت مال غیرمنقول از اسم متوفی به اسم وراث یا موصیûله نیز الزامی گردید.
ب ـ تنظیم و ثبت اسناد ناقله وراث در دفاتر اسناد رسمی
تنها مستند راجع به نحوه تنظیم و ثبت اسناد معاملات وراث نسبت به ماترک متوفی در مقررات ثبتی ماده 40 آییننامه دفاتر اسناد رسمی مصوب 1317 میباشد که مقرر است: «در مورد معاملات وراث متوفی نسبت به املاک، معامله را وقتی میتوان تنظیم و ثبت نمود که گواهینامه انحصار وراثت در دست داشته و بین آنها در سهمالارث توافق باشد.»
هرچند ماده یادشده راجع به معاملات املاک است اما باید گفت در تنظیم و ثبت اسناد معاملات اموال منقول متوفی نیز لازمالرعایه است چه آنکه بدون ارائه گواهی انحصار وراثت و همانطوری که در سطور پیشین گفته شد تعیین میزان سهام و انحصار آنها امکانپذیر نخواهد بود.
شایان ذکر است در خصوص قسمت دوم سوال اداره ثبت اسناد سند مشاعی مجزی برای هر یک از ورثه بر اساس سهم الارث تعیین شده در گواهی حصر وراثت صادر می نماید در خصوص قسمت سوم سوال در صورتی که ملک قابل افراز باشد و بین وراث صغیر یا مجهول المکان نباشد اداره ثبت با جری تشریفات قانونی به درخواست هریک از وراث نسبت به تعیین سند مفروزی اقدام می نماید که تشریفات خاص خود را دارد و اگر ملک قابل افراز نباشد گواهی عدم افرازصادر می نماید و اگردر بین وراث صغیر یا مجهول المکان باشد باید با تقدیم دادخواست افراز به دادگستری مراجعه نمود .موفق باشید.خسروی پور [ 1394-02-08 ]لینک ثابت